בחן את עיסקך- מהם נתונים עיסקיים סבירים לפי מס הכנסה?
אם הדו"ח הכספי שהגיש נישום אינו נראה סביר לפי מס הכנסה, מס הכנסה עלול לקבוע
שומה לפי מיטב השפיטה. כלומר , מס הכנסה מתערב בנתונים ומציג נתונים חדשים .
פעמים רבות מפעיל מס הכנסה קריטריונים של שומה כלכלית – כלומר התווית קריטריונים של סבירות , המתבססים על מחקרים בענפי המשק השונים.
כך למשל- בדו"ח הכספי יכול להיות מוצג סעיף עלות המכר/שימוש חומר בשעור 40% מהמכירות. לפי מס הכנסה הנתון לא סביר ובשומה לפי מיטב השפיטה מס הכנסה מתקן את עלות המכר ומעמידה על 20% בלבד. ההפרשים מתווספים לרווח- ועל זה משלמים כמובן מס נוסף.
מהם אותם קריטריונים של סבירות? מה סביר ומה לא?
כאמור , מס הכנסה מסתמך על מחקרים כלכליים שנערכים על ידי המחלקה הכלכלית ברשות המיסים. המחקרים הכלכליים מתייחסים לענפי המשק השונים ולפי זה מפורסמים קריטריונים מסויימים לכל ענף. בבדיקות שומה -אם העסק אינו במתחם הסבירות כנראה שידרשו הסברים.
בדרך כלל מפולחים הנתונים לסוגי פעילות שונים בתוך העסק , לעיתים אפילו לרמת המוצר. לדוגמא בענף הקונדיטוריות יש קריטריון סבירות לעלות חומר גלם לעוגיות /עוגות/עוגות קרות. כל עוגה זוכה להתייחסות נפרדת.
להלן מספר דוגמאות –
ענף קונדיטריות-
עלות חומר הגלם במסחר קמעונאי- 20%-40%
עלות חומר הגלם במסחר סיטונאי- 36%-50%
מאפיית פיתות
עלות חומר הגלם בשיווק קמעונאי- 20-25%
חנויות אופטיקה
אחוז הרווח המקובל במכירת עדשות- 67-87%
אחוז הרווח המקובל במכירת מסגרות- 50-63%
חנויות צילום
אחוז הרווח המקובל בסוג פעילות מכירת צרכי צילום- 32-40%
מורי נהיגה
אומדן פדיון שנתי מהוראת נהיגה לרכב אחד , בהפעלה אפקטיבית של 7-8 שעות ביום, 285 ימים בשנה- לרכב פרטי גיר אוטמטי- 325-390 אלף ש"ח